150 års Jubilæum  - Rammer


Bygninger

Aarsberetningen 1891

   Den 1ste Juni 1853 blev den Skole grundlagt, der bærer mit Navn, og som nu for første Gang udsender en Beretning om sin Virksomhed. At dette netop sker nu, er begrundet i, at Skolen, fra at have været en fuldstændig privat Skole, har udviklet sit Arbejde saaledes, at dette nu afsluttes med en Examen, der staar under ministeriel Kontrol.
   Skolen begyndte med 2 Elever og talte inden Aarets Udgang 8; dette Tal var længe Grænsen, og det varede flere Aar, inden jeg turde udvide den til 12. Men efterhaanden, som Kræfterne voxede under Arbejdet, antog dette et større Omfang; jeg saa Elevernes Antal stige fra Aar til Aar, og samtidig blev Trangen til et godt Lokale mere følelig. I Oktober 1863 kunde Skolen henflyttes til en Bygning, Hr. Vinhandler Hey havde ladet opføre og indrette til Skolebrug; dens 4 tildels store, lyse og hyggelige Klasseværelser opfyldte alle de Krav, der den Gang stilledes til Skolelokaler, og de afgave udmærket Plads til de 50 Elever, Skolen talte. I 17 Aar forblev den der; men i denne Tid vare flere Udvidelser, nødvendiggjorte af det voxende Elev­antal, blevne foretagne. Trangen til et større Lokale, Ønsket om at kunne forene Skole og Hjem under et Tag, hvad der hidtil havde været en Umulighed, blev stærkere og stærkere. Flere Forsøg paa at faa, hvad vi den Gang trængte til, strandede, og efterhaanden modnedes den Beslutning hos mig, selv at bygge. Skolens Venner hjalp mig med Raad og Daad, og 1880, den 20de August, blev det nye Skolehus indviet.
   Mange have hjulpet og støttet mig, førend jeg kunde naa dette Maal, og min hjertelige Tak bringer jeg ogsaa ad denne Vej til alle dem, der ikke blot den Gang, men endnu vedvarende have støttet mit Foretagende. Uden denne Hjælp, der saavel fra det Offentliges Side som privat er bleven mig til Del, vilde jeg ikke have været i Stand til at overtage de nye Forpligtelser.
   Da Skolen 1886 fik Dimissionsret til almindelig Forberedelses­eksamen, og der altsaa blev Trang til flere Klasser, føjedes en Tilbygning til. Nu indeholder Skolen 12 rummelige Klasse­værelser, der med Hensyn til Lys, Ventilation osv. tilfredsstille Nu­tidens Fordringer, desuden en Gymnastiksal med Paaklædningsværelse. Samtlige Klasser ere forsynede med godt Skolemateriel, en stor Samling Landkort, geografiske, historiske og architektoniske Billeder, en fysisk og en naturhistorisk Samling. Skolen har desuden en rummelig Legeplads og andre fornødne Uden­omsbekvemmeligheder.
   Den er frit beliggende, omgiven af haver og generes ikke af Støj udefra. Den indeholder foruden de nævnte Lokaler en Bolig til Portneren og en Lejlighed for Bestyrerinden og flere af de til Skolen knyttede Lærerinder.
   Ved en Skrivelse fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet af 24de April 1888 blev der tilstaaet Skolen et aarligt Tilskud af 1000 Kroner; denne Sum bliver udelukkende anvendt til Fripladser i Eksamensklasserne, og det er en Selvfølge, at denne kommer særlig saadanne Elever til Gode, der allerede i Børne­skolen have vist Flid, og som ere i Besiddelse af gode Evner. 

(Dateret 1891, men kun håndskrevet med blyant)

1931-32 Den nye Skolebygning
Ved Rigsdagens Aabning indbragte Folketingsmæn­dene Christmas-Møller og L. D. Rasmussen Forældrenes Andragende om en ny Bygning til St. Knuds Gym­nasium. Sagen blev behandlet i Finansudvalget og henvist til Undervisningsministeren, der beklagede indtil videre at maatte afvise Sagen af financielle Grunde. En Deputation bestaaende af Fru Gerda Dam Nielsen, Hr. Pastor Pontoppidan Thyssen, Hr. Direktør Bondo samt Rektor henvendte sig den 20. Febr. til Undervisningsminister Borgbjerg, der stillede sig meget forstaaende.
   Paa Forespørgsel fra Ministeriet har Odense Kom­mune lovet at stille en Grund til Raadighed samt at yde et Byggetilskud, og Odense Amt har ligeledes lovet et Tilskud.
   For Tiden føres der Forhandlinger mellem Staten og Kommunen om, hvilken Grund sidstnævnte vil stille til Raadighed.

 1933-34 Den nye Skole 
Da Hr. Finansminister H.. P. Hansen ønskede undersøgt Muligheden af en Sammenlægning af de to Statsskoler i Odense saaledes, at Pigerne blev overflyttet til Katedralskolen, som derefter vilde blive en Fællesskole med dobbelte Mellemskoleklasser, en Real­klasse, dobbelt nysprogligt og dobbelt matematisk Gym­nasium, hvorved der vilde blive nedlagt 8 Mellemskoleklasser og en Realklasse men nyoprettet et mate­matisk Gymnasium, fik Odense den 2. Dec. 1933 Besøg af en Delegation fra Undervisningsministeriet, bestaaende af Hr. Departementchef Graae, Undervisningsinspektør Dr. Højberg Christensen, Hr. Kontorchef Korsgaard og Hr. Fuldmægtig Lund.
   Efter at St. Knuds Gymnasium var beset, havde Forældrenævnet med Pastor Pontoppidan Thyssen som Ordfører Lejlighed til overfor Delegationen at udtale Ønsket om, at St. Knuds Gymnasium bliver bevaret som en selvstændig Skole i en ny Skolebygning. Forældrene saa nødigt en Sammenlægning, fordi Frk.Wintelers Skole nu havde en særegen Tradition, fordi Mellemskolen derved blev halveret, fordi Skolen vilde blive saa stor, at den let blev upersonlig, og fordi Rammerne straks vilde blive saa godt som fyldte, saa der ikke blev Plads til øget Elevtal senere. Ordføreren sluttede med, at hvis man ikke nu kunde foretage en Nybygning, vilde Forældrene hellere beholde den gamle Bygning endnu et Par Aar og se Tiden an, end opleve en Sammenlægning af de to Skoler, hvorved en heldig Løsning var udelukket for lang Tid.
   Dr. Højberg Christensen udtalte, at Staten i Øjeblik­ket stillede Odense særlig gunstigt ved at holde fire Mellemskolerækker i Byen, at ca. 520 Elever i en Skole ikke vilde gøre denne upersonlig, og at Rammerne ikke straks vilde blive fyldte, da man ikke straks kunde vente 22 nye Gymnasieelever om Aaret.
   Departementchef Graae udtalte, at Delegationens Rejse var af orienterende Karakter. Ministeriets Over­vejelser kunde ikke alene være aT pædagogisk Art, men maatte ogsaa tage økonomiske og politiske Hen­syn. Man vilde i hvert Fald ikke pludselig gøre Mel­lemskolens Elever hjemløse, skolemæssig set, men der vilde finde en Afviklingsperiode Sted.
   Derefter var der Forhandling mellem Delegationen og Borgmester H. C. Petersen, der foreviste Pladsen mellem Jagtvej og Sadolinsgade og tilbød den som Byggegrund for en ny Skole, og det blev aftalt, at der skulde føres en videre Forhandling mellem Borg­mesteren og Ministeriet.
   Senere besaa Delegationen Katedralskolen under Ledelse af Rektor Holbeck og kgl. Bygningsinspektør Lehn Petersen, og man kom til det Resultat, at en Sammenlægning var mulig ved Inddragelse af Rektor­boligen, Indretning af Laboratorier i Loftetagen og Bygning af en Gymnastiksal i Haven.
   Den 18. Januar 1934 rejste en Deputation for For­ældrenævnet til København og overrakte med Fru Dam Nielsen som Ordfører et Andragende til Finans­udvalg, Finansminister og Undervisningsminister om at bevare St. Knuds Gymnasium som selvstændig Skole og at skaffe den en ny og sundere Bygning.
   Finansudvalgets Formand Hr. L. D. Rasmussen udtalte sin Interesse og Sympati for Sagen.
   Finansminister H. P. Hansen mente, at Odense var saa begunstiget ved at have to Statsskoler, at naar Staten opretholdt disses Drift, burde Kommune og Amt sørge for en ny Bygning.
  Undervisningsminister Borgbjerg erklærede, at Sagen havde hans varmeste Interesse, og at kun financielle Vanskeligheder var Skyld i, at den ikke var gennemført.
   Den 27. Januar 1934 henvendte Forældrenævnet sig til Borgmesteren, der lovede at søge en Sammenkomst med Finansministeren og Undervisningsministeren for at søge Skolen bevaret som selvstændig Skole i en ny Bygning. 

1934-35 Den nye Skolebygning
Forældrenævnet og Rektor har fortsat Arbejdet for at interessere Myndighederne for en ny Skolebygning. Den 25. Juli var Fru Dam Nielsen hos Undervisnings­ministeren, Finansministeren og Kontorchef Korsgaard med et fornyet Andragende, og den 3. April var Dir. Bondo, Dir. Marstrand Svendsen, Fru Dam Nielsen og Rektor hos de samme to Ministre samt i Finansudvalget med det samme Ønske. Der blev svaret, at der nu bliver nedsat en Kommission, der skal undersøge Fordelingen af Landets Gymnasieskoler i Forhold til Befolkningstætheden, og man maa afvente Resultatet af dennes Betænkning.

1936-37 Skolebygningen
23. Juni havde Skolen Besøg af Udvalget til Overvejelse af Gymnasieskolebygningernes Forhold: Kontorchef Korsgaard, Kontorchef Valbjørn, Dr. Højberg Christensen, Borgmester Christiansen og Fuldmægtig Fru Thorkild Hansen, Udvalget forhandlede paa Skolen med Borgmester H, C, Petersen, Forretningsfører Werner. Dir. Bondo, Pastor Pontoppidan Thyssen, Lektor Laursen og Rektor og besaa derefter »Højsletten«, Munkebjergskolen og Katedralskolen. Forhandlingerne var af orienterende Karakter.
   I November besøgte Borgmester Petersen og Magi­straten Kontorchef Korsgaard i Ministeriet.
   Straks efter Kommunevalget sendte Skolenævnet et fornyet Andragende, ledsaget af den tidligere trykte Redegørelse for Skolesagens Historie til de nyvalgte Byraadsmedlemmer.

1937-38 Den nye Skolebygning
er nu endelig sikret ved Samarbejde mellem Stat, Kommune og Amt, idet dog Kommunen bærer Ho­vedparten af Udgifterne.
   Det nye St. Knuds Gymnasium er planlagt som en Fællesskole for Drenge og Piger med dobbelte Mellemskolerækker, Realklasse, sprogligt og matematisk Gymnasium. Den kommer til at ligge ved Læssøegade, nær Hunderupskoven, paa en Grund, der er 17000 m2 stor, hvor der kan blive en stor Sportsplads.
   Der er af kgl. Bygningsinspektør, Arkitekt Knud Lehn Petersen, tegnet et Udkast til en smuk Bygning. med Klasser mod øst og Vest om en Midterhal og med to Gymnastiksale, der sammen med Hovedbygningen omslutter en Del af Legepladsen.

1939-40 Den nye Skolebygning, Læssøgade 152
Byggearbejdet blev paabegyndt den 23. Marts 1939, og Bygningen ventes at kunne tages i Brug til August 1940. Der vil da blive baade nysprogligt og matematisk Gymnasium, og der vil blive optaget baade Drenge og Piger i 1 m og I G.

1940-41 Indvielsesfesten
 
  Den 15. August 1940 blev en festlig Dag i St. KnudsGymnasiums Historie. Da indviedes den nye Bygning.
   KI. 10 mødte Eleverne i Skolegaarden, hvor Flaget blev hejst under Afsyngelse af »Kong Christian«. Derefter gik de til deres Klasser og fik dikteret Skema.
   KI. 14 fandt Indvielsen Sted i Aulaen. Der var sendt Indbydelse til Byraad, Skolekommission, Øvrigheden, Byens Skoleledere, Forældrekredsen og de Haandværkere, der havde arbejdet paa Bygningen.
   Undervisningsminister Jørgen Jørgensen, Departe­mentchef Graae, Undervisningsinspektør Dr. Højberg Christensen, Kurator Korsgaard, Fuldmægtig Fabricius Bjerre og Sekretær Fru Max Sørensen repræsenterede Ministeriet, fhv. Minister Hauge og Folketingsmand Jensen-Broby Rigsdagen.
   Efter at Eleverne havde sunget første Del af en Kantate med Tekst af Rektor Schlichtkrull og Musik af Organist. Senstius, overdrog Departementchef Graae Skolen til Ministeren, der holdt Indvielsestalen. Paa Byraadets Vegne talte Borgmester Werner, hvorpaa Rektor sluttede Talerrækken, og Eleverne sang sidste Del af Kantaten. Til sidst sang hele Forsamlingen: Der er et yndigt Land«. Man spredte sig derpaa for at bese Skolen.
   Den ligger frit og godt, omgivet af to store Sports­pladser, en Legeplads til Mellemskolen og et Have­anlæg til de ældre Elever; i et Hus foran Anlæget bor Rektor og Pedel.
   Klasseværelserne grupperer sig om en festlig Aula; de er smykket med Akvareller, Tegninger og Grafik, repræsenterende dansk Kunst fra de sidste 50 Aar. Billederne er dels indkøbt for Overskudet fra Skole­fester, dels Gaver fra Carlsbergfondet. Købet og Ord­ningen af Samlingen er foretaget af Vandreudstillin­gernes Ledere: Professor Aksel Jørgensen, Lektor Jacobæus og Adjunkt Rue.
   I Tagetagen er Tegneklasse, Naturfag, Geografi, Kemi og Fysik; i Kælderen, der mod øst er en lav Stue­etage, findes Sløjdlokale, Skolekøkken, Historieklasse og Musikstue samt en Underhal til Ophold i Regnvejr.
Skolen er tegnet af kgl. Bygningsinspektør Lehn Petersen; den har vist sig at være praktisk i Brug og til stor Glæde baade for Elever og Lærere.

 

http://www.sctknud-gym.dk/