Kemi eksempler:DASG - Danske Science  ...
        Forside for D&D

- Kinetik
- Termodynamik
- Titrering
- Farver
- Andet

Emne:

Resume:

Filer:

*.doc og *.pdf dokumenter er vejledning og analyser

*.cmbl m.fl. er data filer

 

 

 

Kinetik

Reaktionshastighed, (Jens Sveistrup, Gl. Hellerup Gymnasium)

Jeg har set lidt på reaktionen mellem 2-chlor-2-methylpropan og vand. Ideen var at se nærmere på reaktionshastighed og -kinetik ved måling af ledningsevnen.

Reaktionshastighed.doc

2-chlor-2-methylpropan og vand.cmbl

JENSSV~2.cmbl

 

Sensorer: Ledningsevne

Niveau:

 

Reaktionskinetik, (Lars Moeslund, Horsens Gymnasium)

Denne øvelse er velegnet til brug i kemiundervisning. Man kan kombinere dataopsamling med måling af reaktionshastighed og bestemmelse af reaktionsorden. Koncentrationen af produktet kan følges direkte og give en meget visuel fornemmelse for, hvordan reaktionen forløber. Forsøget kan bruges kvalitativt på alle niveauer eller kvantitativt

Filen indeholder både vejledning og data

Reaktionskinetik for bromi.cmbl

 

Sensorer: Colorimeter

Niveau:

 

     

Reaktionshastighed, (Bo Schrøder, Rungsted Gymnasium)

Reaktionshastighed for reaktion mellem permanganat og oxalat

Vejl. Reaktiom mellem permanganat og oxalat.doc

 

Sensorer: Colorimeter

Niveau:

 

     

Azorubin (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium)

Azorubin - bestemmelse af indhold i sodavand og reaktionskinetisk undersøgelse af blegning med klorin

azorubin.doc

Sensorer: colorimeter

Niveau:

 

Eksperimenter med vægt (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium)

Eksempler på Dataopsamling med Ohaus-vægt

Eksempler på Dataopsamling med Ohaus.doc

Sensorer: Ohaus-vægt

Niveau: A, B og C

 

Studieretningsprojekt:
Reaktionskinetikken for 1. og 2. ordens reaktioner
(Dorte Gade og Lars Bo Kristensen Egå Gymnasium)

Kemi B er hovedfag, Matematik A er underordnet fag.

Vejledning
Opgave

LoggerPro Spektrometer Kinetik HG og DG.doc
srp lars dorte 2.doc

Sensorer: Spektrofotometert

Niveau: A

     

SRO - rød sodavand (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

Hermed en studieretningsopgave (kemi-matematik), som er blevet anvendt til 14 Kemi B-elever.
For ikke at gøre opgaven for omfattende, var kravet kun at bestemme det ene farvestof i en rød sodavand kvantitativt.
Kommentar.txt
Studieretningsopgave vejledning.docx

Sensorer: Kolorimeteret

Niveau: B

     
Termodynamik  

Måling af enthalpi, (Betina Lund Nørholt, Horsens Gymnasium)

Måling af enthalpi ved spaltning af hydrogenperoxid.

Forsøget falder i 3 dele

- bestemmelse af termobægerets og magnetens varmekapacitet

- måling af enthalpitilvækst

- bestemmelse af den formelle koncentration af den anvendte brintperoxiden

Filen indeholder både vejledning og data.

Bettina Lund N.Måling af enthalpi.cmbl

 

Sensorer: Stainless temp.sensor

Niveau:

 

Termometrisk titrering (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium)

Varmeafgivende reaktioner med afløbsrens

termometrisk titrering.pdf

Sensorer: Stainless temp.sensor

Niveau:

Enthalpi-tilvækst (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium)

Molar enthalpitilvækst ved spaltning af hydrogenperoxid

enthalpitilvækst.pdf

Sensorer: Stainless temp.sensor

Niveau:

Energi ved forbrænding (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium)

Forsøget er brugt i samarbejde mellem fysik og kemi på NV. Der vedlægges øvelsesvejledning og resultatet fra 1.a

måling af kemisk energi.doc

1a1.cmbl

Sensorer: Stainless temp.sensor

Niveau: NV

pH og enzymhastighed (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium)

Jeg har undersøgt ADH aktivitet som funktion af pH og bestemt sammenhængen mellem NADH koncentration og absorbans.

Omtale.doc
pH og ADH øvelse.doc
Færdigomdannet NADH glas nr. 2.cmbl
pH 8,03.cmbl
Øvrige.cmbl.zip

Sensorer: Spektrofotometer

Niveau: B og A

     
     
Titrering

 Syre/base titrering, (Peter Schwartz Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg)

Jeg har afprøvet, hvorvidt Labpro + pH-elektrode og computer + Logger Pro ved en titreringsøvelse vil virke som et helt almindeligt pHmeter. En bagtanke var, at eftersom en del elever har bærbare computere med, vil nogle øvelseshold måske kunne gennemføre øvelsen med disse.

Se vedlagte omtale fil.

Sensorer: pH-sensor

Niveau:

Titreringskurver med Logger Pro.doc

syrebase-tritrering.doc

reaktionstidbuf4.cmbl

reaktionstidbuf7.cmbl

reaktionstidHClmkal.cmbl

reaktionstidHCLukal.cmbl

titrHCl.cmbl

 

 

 

 Ledningsevnetitrering, (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium)

Se filen: VejledningerLedningsevnetitrerin.txt

Resume mangler

 

Konduktometrisk titrering.doc

KøleposeLP.doc

konduk NH4Cl.cmbl

 

Sensorer: Ledningsevne

Niveau:

Kølepose Ca3.cmbl
     

 Redoxtitrering, (Gurli Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg)

Jeg har afprøvet ORP-sensoren i forbindelse med bestemmelse af koncentrationen for kaliumpermanganat. Se vedhæftet fil.

Redoxtitrering med ORP.doc

 

Sensorer: ORP-redox

Niveau:

 

 Basisk esterhydrolyse (Gurli Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg)

Jeg har prøvet at efterligne et tidligere forsøg med basisk esterhydrolyse, og har brugt den samme vejledning bortset fra at jeg kun har kun brugt en pH-elektrode.
Her der ser det også ud til at en første orden passer bedst i stedet for en forventet 2. orden

Basisk esterhydrolyse.cmbl

 

Sensorer: pH

Niveau:

 

Esterhydrolyse (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium)

Demonstrationsforsøg, der viser en 2. ordens reaktion

ethylethanoat.doc
Kommentar.txt
LP esterhydrolyse1.cmbl
LP esterhydrolyse2.cmbl

Sensorer: pH-sensor

Niveau: B

     
Kobber Brom (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium)

Her er en øvelsesvejledning i reaktionen mellem kobber og brom. Denne bruger jeg i kemi på c niveau.

Omtale.doc
Vejledning.kobber og brom.doc

Sensorer: Kolorimeter

Niveau: C

     
     

Potentiometrisk titrering, (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium)

Vedhæftet er en elevvejledning til en helt basal potentiometrisk titrering.

Som det ses af den vedhæftede titrerkurve har jeg ikke haft problemer med elektroden. (Rediger selv)

Potentiometrisk titrering.doc

Vedhæftet er en elevvejledning .doc

Potentiometrisk1.cmbl

 

Sensorer: pH-meter og evt. en dråbetæller

Niveau:

 

     

Titrering af cola (Ole Snerling og Gitte Alstrup Jensen, Holstebro Gymnasium)

Hermed udkast til titrering af phosphorsyre, gammel og nyt sammenblandet til inspiration.

Beregnet til A og B niveau.

PP'en er lavet af elever på et B-niveauhold.

Vejledning til brug af LoggerPro.ppt
Phosphorsyre.doc
Tillæg til øvelsen phosphor.doc
Phosphorsyre 50 mL.cmbl
Cola 100 ml 24.10.07.cmbl
Cola 50 mL.cmbl

 

Sensorer: pH-meter

Niveau: A og B

 

     

Konduktometrisk titrering1 (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

Vedlagt er en vejledning til konduktometrisk titrering af en opløsning af saltsyre hhv. en titrering af en opløsning af en blanding af saltsyre og eddikesyre.

Måledata med kommentarer er vedlagt.

Konduktometrisk titrering.doc
Saltsyre 0,100 M titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Saltsyre iblandet eddikesyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Kommentar.txt
 

Sensorer: konduktivitetssensoren (ledningsevne)

Niveau: A og B

     

Konduktometrisk titrering2 (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

Hermed en variant af en almindelig konduktometrisk titrering, hvor der titreres på diprote syrer samt evt. phosphorsyre

Måledata med kommentarer er vedlagt.

Konduktometrisk titrering af diprote syrer.doc
Ethandisyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Maleinsyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Phosphorsyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Propandisyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl
Kommentar.txt

Sensorer: konduktivitetssensoren (ledningsevne)

Niveau: A og B

     

pH titrering af eddikesyre (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

Hermed en vejledning til brug ved bestemmelse af eddikesyreindholdet i husholdningseddike. To eksempler på opnåede elevdata er vedlagt. Der er ved forsøgene benyttet nye pH-elektroder med elektrotrodeforstærker. Alle øvelseshold fik flotte grafer.

pH-titrering af husholdningseddike.doc
Eks 1 husholdningseddiketitrering.cmbl
Eks 2 husholdningseddiketitrering.cmbl
Kommentar.txt

Sensorer:
Nye pH-elektroder med elektrotrodeforstærker

Niveau: A, B og C

     

Ascorbinsyre (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

C-vitaminpillers indhold af ascorbinsyre og indhold af ascorbat i vitaminpiller

Kommentar.txt
Ascorbinsyre.og.ascorbat.i.C_vitaminpiller.doc
3 piller 302 mg første titrering beregninger.cmbl
3 piller 302 mg anden titrering beregninger.cmbl

Sensorer: Konduktivitets sensor

Niveau: B

     

Ledningsevne- og pH måling (Heidi Graversen, Egå Gymnasium)

Hermed PowerPoint om ledningsevne- og pH måling og den vejledning jeg har konstrueret til eleverne. Vejledningen skal suppleres med en sædvanlig vejledning, der handler om det aktuelle forsøg.

Syre-base titrering med ledningsevnemåler og pH-elektrode.ppt
isoelektrisk punkt aminosyrer.pdf
laerervejledning isoelektrisk punkt.pdf
Syre-basetitrering med ledningsevne og pH.doc
 

Sensorer: Ledningsevne og pH sensorer

Niveau: B

     
     

Farver 

Flammefarver (Jens Sveistrup, Gl. Hellerup Gymnasium)

Jeg har prøvet at gentage det klassiske forsøg med flammefarver, men denne gang med spektrofotometer. Jeg vedhæfter de første resultater - forsøget kræver dog nogen finpudsning...

 

 

Sensorer: Spektrofotometer

Niveau:

Kommentar.docVejl. Reaktiom mellem permanganat og oxalat.doc

lithium.cmbl
kalium.cmbl
kobber.cmbl
barium.cmbl
natrium.cmbl
strontium.cmbl

 
Andet

Spontan micelledannelse (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium)

Vedhæftet er elevvejledning og lærerinformation til eksperimentet Spontan micelledannelse, som er tyvstjålet fra Niels Iver på DaSGs underkonference Moderne Teknologi. (se vedhæftede micelle vejl.doc og micelle lærer.doc).
Mit tillæg går ud på at finde det kritiske koncentration for micelledannelsen ved absorbansmåling med LoggerPro og kolorimeter (se vedhæftede Micelle absorbans LP.doc)

micelle vejl.doc

micelle lærer.doc

Micelle absorbans LP.doc

 

Sensorer: colorimeter

Niveau:

 

     

Bestemmelse af ligevægtskonstant (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium)

Ligevægtsloven - eftervisning af ligevægtsloven og bestemmelse af Kc for jern(III)-thiocyanat-kompleks-dannelsen

Ligevægtsloven.doc

Sensorer: Colorimeter  og Stainless temp.sensor

Niveau:

 

Protein-indhold (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium)

Bestemmelse af protein-indhold

bestemmelse af protein-indhold.pdf

Sensorer: Colorimeter 

Niveau:

 

Bestemmelse af ligevægtskonstant (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium)

Formålet er at bestemme ligevægtskonstanten for ligevægten

Fe3+(aq) + SCN–(aq)  FeSCN2+(aq)                       (1)

spektrofotometrisk

K for FeSCN kolorimeter.doc

K for FeSCN LP-vejl.doc

Sensorer: Colorimeter

Niveau:

 

Stivelsesnedbrydning med enzymet Termamyl (Lene Troest Kjeldsen, Århus Tekniske Gymnasium)

I forsøget anvendes indikatoren jod-jod-kalium (JJK), der indikerer tilstedeværelsen af stivelse.
Ved at eksponerer stivelse for enzymet Termamyl spaltes stivelsen til glucose, der visuelt (kvalitativt) kan betragtes som en svagere JJK farve (blåfarvning). Spektralt kan denne reaktion kvantificeres som en ændring i absorbansen ved brug af et kolorimeter.

Stivelsesnedbrydning med te.doc
Dataopsamling uden opkobling.doc
Lærerkommentarer til Stivelsesn.doc
Nitrat. Vejledning til kali.doc
pH sensorer Teknisk vurdering.doc
Test af ammoniumssensorens.doc

Sensorer: Colorimeter og spektrofotometer

Niveau:

 

Fordampning og intermolekylære kræfter. (Betina Lund Nørholt, Horsens Gymnasium)

Fordampning er en endoterm proces, så det resulterer i en faldende temperatur. Størrelsen af faldet er relateret til de intermolekylære kræfter, der findes i væsken, der fordamper.

I forsøget ses forskellen i fordampning mellem to alkaner og to alkoholer. Alkoholerne indeholder i modsætning til alkanerne -OH. Det giver mulighed for H-bindinger som er forholdsvis stærke sammenlignet med kræfterne mellem alkanernes molekyler

temperatur2.cmbl

Sensorer: 2 temperatursensorer

Niveau: kemi C og/eller NV

 

 

 

Undersøgelse af olivenolie ( Edward Bechmann Hansen, Susan Diemar og Karen Helmig, Helsingør Gymnasium)

 

Kemisk analyse: Eleverne undersøgte iodtallet i de tre forskellige olivenolier

Smagstest: Testen blev foretaget som blind-smagning

olivenolie-rapport.vejledning.doc
Kommentar.olivenolier.doc

 

Sensorer: Spektrofotometer

Niveau: BI/Bi og KE/Ke

 

Reaktionskinetik (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium)

Reaktionen mellem acetone og diiod er let at udføre.  På min skole har vi ikke noget spektrofotometer, som kan tilsluttes LoggerPro, men jeg har forsøgt at benytte et kolorimeter i stedet for. Det er ikke helt uden problemer men dog brugbart. grafer.

Reaktionskinetik diiod og acetone.doc
Kommentar.txt
acetone plus diiod forsøg A.cmbl
acetone plus diiod forsøg B.cmbl
acetone plus diiod forsøg C.cmbl
acetone plus diiod forsøg D.cmbl
Acetone plus diiod med opvarmning.cmbl

Sensorer: Kolorimeter

Niveau: A og B