Kemi eksempler:
Forside for D&D
- Kinetik
- Termodynamik
- Titrering
- Farver
- Andet
Emne: |
Resume: |
Filer: *.doc og *.pdf dokumenter er vejledning og analyser *.cmbl m.fl. er data filer |
|
|
Reaktionshastighed, (Jens Sveistrup, Gl. Hellerup Gymnasium) |
||
Jeg har set lidt på reaktionen mellem 2-chlor-2-methylpropan og vand. Ideen var at se nærmere på reaktionshastighed og -kinetik ved måling af ledningsevnen. |
||
|
Sensorer: Ledningsevne Niveau: |
|
Reaktionskinetik, (Lars Moeslund, Horsens Gymnasium) |
||
Denne øvelse er velegnet til brug i kemiundervisning. Man kan kombinere dataopsamling med måling af reaktionshastighed og bestemmelse af reaktionsorden. Koncentrationen af produktet kan følges direkte og give en meget visuel fornemmelse for, hvordan reaktionen forløber. Forsøget kan bruges kvalitativt på alle niveauer eller kvantitativt Filen indeholder både vejledning og data |
Reaktionskinetik for bromi.cmbl | |
|
Sensorer: Colorimeter Niveau: |
|
Reaktionshastighed, (Bo Schrøder, Rungsted Gymnasium) |
||
Reaktionshastighed for reaktion mellem permanganat og oxalat |
Vejl. Reaktiom mellem permanganat og oxalat.doc | |
|
Sensorer: Colorimeter Niveau: |
|
Azorubin (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium) |
||
Azorubin - bestemmelse af indhold i sodavand og reaktionskinetisk undersøgelse af blegning med klorin |
azorubin.doc | |
Sensorer: colorimeter Niveau: |
||
Eksperimenter med vægt (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium) |
||
Eksempler på Dataopsamling med Ohaus-vægt |
Eksempler på Dataopsamling med Ohaus.doc | |
Sensorer: Ohaus-vægt Niveau: A, B og C |
||
Studieretningsprojekt: |
||
Kemi B er hovedfag, Matematik A er underordnet fag. | ||
Vejledning |
LoggerPro Spektrometer Kinetik HG og DG.doc srp lars dorte 2.doc |
|
Sensorer: Spektrofotometert Niveau: A |
||
SRO - rød sodavand (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
Hermed en studieretningsopgave (kemi-matematik), som er
blevet anvendt til 14 Kemi B-elever. For ikke at gøre opgaven for omfattende, var kravet kun at bestemme det ene farvestof i en rød sodavand kvantitativt. |
Kommentar.txt Studieretningsopgave vejledning.docx |
|
Sensorer: Kolorimeteret Niveau: B |
||
Termodynamik |
Måling af enthalpi, (Betina Lund Nørholt, Horsens Gymnasium) |
||
Måling af enthalpi ved spaltning af hydrogenperoxid. Forsøget falder i 3 dele - bestemmelse af termobægerets og magnetens varmekapacitet - måling af enthalpitilvækst - bestemmelse af den formelle koncentration af den anvendte brintperoxiden Filen indeholder både vejledning og data. |
Bettina Lund N.Måling af enthalpi.cmbl | |
|
Sensorer: Stainless temp.sensor Niveau: |
|
Termometrisk titrering (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium) |
||
Varmeafgivende reaktioner med afløbsrens |
||
|
Sensorer: Stainless temp.sensor Niveau: |
|
Enthalpi-tilvækst (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium) | ||
Molar enthalpitilvækst ved spaltning af hydrogenperoxid |
||
Sensorer: Stainless temp.sensor Niveau: |
|
|
|
|
|
Energi ved forbrænding (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium) | ||
Forsøget er brugt i samarbejde mellem fysik og kemi på NV. Der vedlægges øvelsesvejledning og resultatet fra 1.a |
||
Sensorer: Stainless temp.sensor Niveau: NV |
|
|
|
|
|
pH og enzymhastighed (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium) | ||
Jeg har undersøgt ADH aktivitet som funktion af pH og bestemt sammenhængen mellem NADH koncentration og absorbans. |
Omtale.doc pH og ADH øvelse.doc Færdigomdannet NADH glas nr. 2.cmbl pH 8,03.cmbl Øvrige.cmbl.zip |
|
Sensorer: Spektrofotometer Niveau: B og A |
|
|
Titrering | ||
Syre/base titrering, (Peter Schwartz Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg) |
||
Jeg har afprøvet, hvorvidt Labpro + pH-elektrode og computer + Logger Pro ved en titreringsøvelse vil virke som et helt almindeligt pHmeter. En bagtanke var, at eftersom en del elever har bærbare computere med, vil nogle øvelseshold måske kunne gennemføre øvelsen med disse. Se vedlagte omtale fil. Sensorer: pH-sensor Niveau: |
||
|
|
|
Ledningsevnetitrering, (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium) |
||
Se filen: VejledningerLedningsevnetitrerin.txt Resume mangler
|
||
|
Sensorer: Ledningsevne Niveau: |
Kølepose Ca3.cmbl |
Redoxtitrering, (Gurli Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg) |
||
Jeg har afprøvet ORP-sensoren i forbindelse med bestemmelse af koncentrationen for kaliumpermanganat. Se vedhæftet fil. |
||
|
Sensorer: ORP-redox Niveau: |
|
Basisk esterhydrolyse (Gurli Jensen, Alssundgymnasiet Sønderborg) |
||
Jeg har
prøvet at efterligne et tidligere forsøg med basisk esterhydrolyse, og
har brugt den samme vejledning bortset fra at jeg kun har kun brugt en
pH-elektrode. |
||
|
Sensorer: pH Niveau: |
|
Esterhydrolyse (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium) | ||
Demonstrationsforsøg, der viser en 2. ordens reaktion |
ethylethanoat.doc Kommentar.txt LP esterhydrolyse1.cmbl LP esterhydrolyse2.cmbl |
|
Sensorer: pH-sensor Niveau: B |
|
|
Kobber Brom (Svend R Petersen, Rosborg Gymnasium) | ||
Her er en øvelsesvejledning i reaktionen mellem kobber og brom. Denne bruger jeg i kemi på c niveau. |
Omtale.doc Vejledning.kobber og brom.doc |
|
Sensorer: Kolorimeter Niveau: C |
|
|
Potentiometrisk titrering, (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium) |
||
Vedhæftet er en elevvejledning til en helt basal potentiometrisk titrering. Som det ses af den vedhæftede titrerkurve har jeg ikke haft problemer med elektroden. (Rediger selv) |
||
|
Sensorer: pH-meter og evt. en dråbetæller Niveau: |
|
Titrering af cola (Ole Snerling og Gitte Alstrup Jensen, Holstebro Gymnasium) |
||
Hermed udkast til titrering af phosphorsyre, gammel og nyt sammenblandet til inspiration. Beregnet til A og B niveau. PP'en er lavet af elever på et B-niveauhold. |
Vejledning til brug af LoggerPro.ppt Phosphorsyre.doc Tillæg til øvelsen phosphor.doc Phosphorsyre 50 mL.cmbl Cola 100 ml 24.10.07.cmbl Cola 50 mL.cmbl |
|
|
Sensorer: pH-meter Niveau: A og B |
|
Konduktometrisk titrering1 (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
Vedlagt er en vejledning til konduktometrisk titrering af en opløsning af saltsyre hhv. en titrering af en opløsning af en blanding af saltsyre og eddikesyre. Måledata med kommentarer er vedlagt. |
Konduktometrisk titrering.doc Saltsyre 0,100 M titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Saltsyre iblandet eddikesyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Kommentar.txt |
|
Sensorer: konduktivitetssensoren (ledningsevne) Niveau: A og B |
||
Konduktometrisk titrering2 (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
Hermed en variant af en almindelig konduktometrisk titrering, hvor der titreres på diprote syrer samt evt. phosphorsyre Måledata med kommentarer er vedlagt. |
Konduktometrisk titrering af diprote syrer.doc Ethandisyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Maleinsyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Phosphorsyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Propandisyre titreret med 0,1 M NaOH.cmbl Kommentar.txt |
|
Sensorer: konduktivitetssensoren (ledningsevne) Niveau: A og B |
||
pH titrering af eddikesyre (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
Hermed en vejledning til brug ved bestemmelse af eddikesyreindholdet i husholdningseddike. To eksempler på opnåede elevdata er vedlagt. Der er ved forsøgene benyttet nye pH-elektroder med elektrotrodeforstærker. Alle øvelseshold fik flotte grafer. |
pH-titrering af husholdningseddike.doc Eks 1 husholdningseddiketitrering.cmbl Eks 2 husholdningseddiketitrering.cmbl Kommentar.txt |
|
Sensorer:
Niveau: A, B og C |
||
Ascorbinsyre (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
C-vitaminpillers indhold af ascorbinsyre og indhold af ascorbat i vitaminpiller |
Kommentar.txt Ascorbinsyre.og.ascorbat.i.C_vitaminpiller.doc 3 piller 302 mg første titrering beregninger.cmbl 3 piller 302 mg anden titrering beregninger.cmbl |
|
Sensorer: Konduktivitets sensor Niveau: B |
||
Ledningsevne- og pH måling (Heidi Graversen, Egå Gymnasium) |
||
Hermed PowerPoint om ledningsevne- og pH måling og den vejledning jeg har konstrueret til eleverne. Vejledningen skal suppleres med en sædvanlig vejledning, der handler om det aktuelle forsøg. |
Syre-base titrering med ledningsevnemåler og pH-elektrode.ppt isoelektrisk punkt aminosyrer.pdf laerervejledning isoelektrisk punkt.pdf Syre-basetitrering med ledningsevne og pH.doc |
|
Sensorer: Ledningsevne og pH sensorer Niveau: B |
||
Farver |
Flammefarver (Jens Sveistrup, Gl. Hellerup Gymnasium) |
||
Jeg har prøvet at gentage det klassiske forsøg med flammefarver, men denne gang med spektrofotometer. Jeg vedhæfter de første resultater - forsøget kræver dog nogen finpudsning...
Sensorer: Spektrofotometer Niveau: |
Kommentar.docVejl. Reaktiom mellem permanganat og oxalat.doc
lithium.cmbl |
Andet | ||
Spontan micelledannelse (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium) |
||
Vedhæftet er elevvejledning og lærerinformation til
eksperimentet Spontan micelledannelse, som er tyvstjålet fra Niels Iver
på DaSGs underkonference Moderne Teknologi. (se vedhæftede micelle
vejl.doc og micelle lærer.doc). |
||
|
Sensorer: colorimeter Niveau: |
|
Bestemmelse af ligevægtskonstant (Carsten Houlberg, Sct. Knuds Gymnasium) |
||
Ligevægtsloven - eftervisning af ligevægtsloven og bestemmelse af Kc for jern(III)-thiocyanat-kompleks-dannelsen |
||
Sensorer: Colorimeter og Stainless temp.sensor Niveau: |
||
Protein-indhold (Jan Geertsen, Sct. Knuds Gymnasium) |
||
Bestemmelse af protein-indhold |
||
Sensorer: Colorimeter Niveau: |
||
Bestemmelse af ligevægtskonstant (Camilla Vosegaard, Risskov Gymnasium) |
||
Formålet er at bestemme ligevægtskonstanten for ligevægten
Fe3+(aq) +
SCN–(aq) spektrofotometrisk |
||
Sensorer: Colorimeter Niveau: |
||
Stivelsesnedbrydning med enzymet Termamyl (Lene Troest Kjeldsen, Århus Tekniske Gymnasium) |
||
I forsøget anvendes indikatoren jod-jod-kalium (JJK),
der indikerer tilstedeværelsen af stivelse. |
Stivelsesnedbrydning med te.doc |
|
Sensorer: Colorimeter og spektrofotometer Niveau: |
||
Fordampning og intermolekylære kræfter. (Betina Lund Nørholt, Horsens Gymnasium) |
||
Fordampning er en endoterm proces, så det resulterer i en faldende temperatur. Størrelsen af faldet er relateret til de intermolekylære kræfter, der findes i væsken, der fordamper. I forsøget ses forskellen i fordampning mellem to alkaner og to alkoholer. Alkoholerne indeholder i modsætning til alkanerne -OH. Det giver mulighed for H-bindinger som er forholdsvis stærke sammenlignet med kræfterne mellem alkanernes molekyler |
||
Sensorer: 2 temperatursensorer Niveau: kemi C og/eller NV |
||
|
|
|
Undersøgelse af olivenolie ( Edward Bechmann Hansen, Susan Diemar og Karen Helmig, Helsingør Gymnasium) |
||
|
Kemisk analyse: Eleverne undersøgte iodtallet i de tre forskellige olivenolier Smagstest: Testen blev foretaget som blind-smagning |
|
Sensorer: Spektrofotometer Niveau: BI/Bi og KE/Ke |
||
Reaktionskinetik (Ole Vesterlund Nielsen Virum Gymnasium) |
||
Reaktionen mellem acetone og diiod er let at udføre. På min skole har vi ikke noget spektrofotometer, som kan tilsluttes LoggerPro, men jeg har forsøgt at benytte et kolorimeter i stedet for. Det er ikke helt uden problemer men dog brugbart. grafer. |
Reaktionskinetik diiod og acetone.doc Kommentar.txt acetone plus diiod forsøg A.cmbl acetone plus diiod forsøg B.cmbl acetone plus diiod forsøg C.cmbl acetone plus diiod forsøg D.cmbl Acetone plus diiod med opvarmning.cmbl |
|
Sensorer: Kolorimeter Niveau: A og B |
||
|
|
|